понеделник, 30 юни 2014 г.

Какво представлява Dogecoin

Dogecoin е консенсусна мрежа, също като Bitcoin, която дава възможност за въвеждане на нова разплащателна система и напълно нов вид дигитални пари. Това е децентрализирана мрежа за разплащания, базирана на Р2Р технологията, която се поддържа от нейните потребители и няма централна власт или посредници. От гледна точка на потребителя, Dogecoin е нещо като "пари за интернет".
Dogecoin е създаден на 8ми декември 2013 от Billy Markus в Портланд, Орегон като забавна криптовалута, различна от Bitcoin, и с идеята да бъде харчен, а не просто спестяван. Около 100 милиарда монети ще се добиват до края на 2014 година. След това ще бъдат вкарвани в обръщение 5,2 милиарда нови монети годишно.
Основно Dogecoin е ползван за събиране на дарения за подпомагане на различни дейности, като до сега Dogecoin обществото е помогнало за изпращането на ямайския бобслей отбор на зимните олимпииски игри в Сочи (монети на стойност 50 000 долара), за строежа на кладенец в Кения (40 милиона монети), както и спонсориране на шофьорът Джош Уайс от NASCAR (над 67 милиона монети).
Борсите на който се търгува Dogecoin са изключително активни, поради ниската цена на монетите и големият им обем. За момента всеки може да притежава DOGE - цената за 1000 броя не е по-висока от 0,80 лв.